Πως να Ταξιδέψεις Δωρεάν (ή υπερβολικά φθηνά)

Να’μαι λοιπόν, στο διαμέρισμα που μένω στο Μοντρεάλ! Κάθομαι στην καναπεδάρα μου και μόλις άρχισα να γράφω πάλι, έπειτα από ένα μήνα.

17190006

Στο προηγούμενο ποστ, υποσχέθηκα ότι θα γράψω ένα άρθρο για το πως να ταξιδεύεις με πολύ λίγα χρήματα ή ακόμα και χωρίς καθόλου λεφτά. Πάντα λοιπόν κρατάω τις υποσχέσεις μου  😉

Στις επόμενες γραμμές, θα σου παρουσιάσω ένα πλήρη οδηγό, για το πως να περιορίσεις τα έξοδά σου στο ελάχιστο όταν ταξειδεύεις, με πληροφορίες, δεδομένα και πρακτικές συμβουλές. Αυτά που θα πω παρακάτω δεν είναι απαραίτητα εύκολα ή ξεκούραστα και δεν απευθύνονται σε όλους. Επίσης δεν απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν απλά να κάνουν διακοπές. Αν όμως έχεις μετρημένα λίγα χρήματα και μία τεράστια επιθυμία να γυρίσεις τον κόσμο με αυτά, τότε σου εγγυώμαι ότι αξίζει να συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω.

Πάμε λοιπόν να τα δούμε μαζί!

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσεις, είναι τη σχέση που έχει ο Χρόνος σου με τα Χρήματά σου. Στην πράξη λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρόνο έχεις, τόσο λιγότερα χρήματα χρειάζεσαι για το ταξίδι σου. Θα στο εξηγήσω καλύτερα με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε, ότι για να φτάσεις στον επόμενο προορισμό σου, έχεις δύο επιλογές. Ένα πολύ αργό τραίνο που χρειάζεται μία ολόκληρη μέρα και μία γρήγορη πτήση, που διαρκεί δύο ώρες. Ας υποθέσουμε τώρα, ότι το τραίνο κοστίζει 40€ και η πτήση 400€. Χρειάζεται λοιπόν να δουλέψεις 12 ώρες για να βγάλεις 40€ και 120 ώρες για να βγάλεις 400€. Τώρα αν προσθέσεις τις ώρες που χρειάζεται να δουλέψεις, συν τις ώρες ταξιδιού έχεις 24+12=40 ώρες για το τραίνο και 2+120=122 ώρες για το αεροπλάνο. Όπως βλέπεις, η πτήση δεν ήταν και τόσο γρήγορη τελικά, ε…? Το καταλαβαίνω ότι μπορεί και να μπερδεύτηκες λίγο…

aoz0ovg_700b

Αν σε δυσκολεύουν τα μαθηματικά, κάνε τα στην άκρη. Το μόνο που χρειάζεται να καταλάβεις, είναι ότι παίρνοντας το τραίνο, δεν γλυτώνεις μόνο χρήματα αλλά και χρόνο. Με αυτό το σκεπτικό μπορείς να μείνεις παραπάνω καιρό στο δρόμο και ταυτόχρονα, χρειάζεται να δουλεύεις λιγότερο πριν από κάθε σου ταξίδι. Ο χρόνος σου είναι υπερβολικά πολύτιμος, δώσε του λοιπόν το σεβασμό που του αξίζει.

Στη συνέχεια τώρα, πάμε τώρα να δούμε ποια είναι τα μεγαλύτερα έξοδα που έχει κάθε ταξιδιώτης.

Αυτά χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Όσο περισσότερο τα ελαχιστοποιήσεις, τόσο περισσότερο χρόνο μπορείς να μείνεις στο δρόμο και να ταξιδεύεις. Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα με τη σειρά και πως μπορείς να το κάνεις!

Η πρώτη κατηγορία, είναι οι Μετακινήσεις.

career-transportation-management

Όπως μπορείτε να δείτε εδώ

meta-chart

Οι μετακινήσεις ήταν το μεγαλύτερό μου έξοδο καθώς ταξίδευα για ένα χρόνο στην Ασία. Απο την άλλη όμως, αν σκεφτείς ότι πήρα τέσσερα αεροπλάνα, πάνω από πενήντα λεωφορεία, πάνω από δέκα τραίνα, τρία καράβια, πέντε ταξί και μετρό στις μεγάλες πόλεις, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν πλήρωσα και τόσο ακριβά για όλα αυτά. Για να ελαχιστοποιήσεις λοιπόν το κόστος των μετακινήσεών σου, πρέπει να «πετάς» όσο γίνεται λιγότερο. Τα αεροπλάνα είναι γενικά πολύ ακριβά, κάνουν κακό στο περιβάλλον, χάνεις τόσα μέρη(αφού πετάς από πάνω τους) και δεν έχουν ρισπέκτ πόιντς  😛  Σε κάποια φάση όμως, θα αναγκαστείς να πετάξεις για τον ένα ή τον άλλο λόγο, οπότε οι φθηνότερες και πιο αξιόπιστες εταιρίες που έχω βρεί είναι το momondo.com και το skyscanner.com. Έχουν επίσης Android και IOS εφαρμογές, που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου. Προσπάθησε να ψάχνεις για εισητήρια Τρίτη αργά το βράδυ από το ίντερνετ, γιατί τότε βρίσκεις τις καλύτερες τιμές. Οι πτήσεις μέσα στη βδομάδα είναι φθηνότερες από ότι τα Σαββατοκύριακα. Επίσης προσπάθησε να αποφύγεις μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή τοπικές εορτές, καθώς οι τιμές ανεβαίνουν.

Εκτός λοιπόν από τα αεροπλάνα, υπάρχουν και άλλες μορφές μεταφοράς που δεν θα «σε βάλουν μέσα…», όπως το τραίνο και το λεωφορείο. Βρες αυτά που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι, αφού είναι πάντα τα πιο φτηνά. Προσπάθησε να αποφύγεις φανταχτερά, VIP, άνετα, A/C ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανεβάσει την τιμή. Ένα απλό εισητήριο αρκεί για να φτάσεις στον προορισμό σου. Κάποιες φορές βέβαια, ίσως είναι κάπως έτσι…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αλλά αυτά είναι που θα έχεις να θυμάσαι για πάντα!

Αν τώρα θέλεις να μετακινηθείς δωρεάν, μπορείς να κάνεις οτοστόπ παντού. Στην ιστοσελίδα hitchwiki.org θα βρείς πληροφορίες σχετικά με το οτοστόπ, για όλες τις χώρες του πλανήτη. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες, για να βρεις δωρεάν μεταφορές ευκολότερα και ασφαλέστερα. Μερικές συμβουλές για το οτοστόπ είναι οι εξής – Προσπάθησε να δείχνεις όσο πιο ευπρεπής και σεμνός – Κοίτα τον οδηγό στα μάτια – Κράτα σε ευδιάκριτη θέση, ένα χαρτόνι με τον προορισμό σου γραμμένο πάνω – Μην κάνεις οτοστόπ τη νύχτα – Διάλεξε ένα σωστό σημείο, έξω από την πόλη για να ξεκινήσεις – Μην κάνεις οτοστόπ τη νύχτα – Χαμογέλασε  😀  – Σήκωσε τον αντίχειρά σου ψηλά στον αέρα!

mainhitchhikephoto_plaid-zebra

Κάποιες φορές θα περιμένεις λίγο παραπάνω, αλλά στο τέλος το κατάλληλο αμάξι θα σε πάρει. Σοβαρά  😉

Το επόμενο μεγάλο έξοδο, είναι η διαμονή σου. Ένας γενικός κανόνας, είναι να μείνεις όσο πιο μακρυά μπορείς από μεγάλα, πολυτελή, φανταχτερά ξενοδοχεία. Θα σου αδειάσουν την τσέπη, δεν θα γνωρίσεις κανένα ενδιαφέρον άτομο και δεν υπάρχει καθόλου περιπέτεια στην όλη φάση… Η αμέσως επόμενή επιλογή σου, είναι το airbnb.com όπου μπορείς να μείνεις σε κανονικά σπίτια και να πληρώσεις στον ιδιοκτήτη. Δεν είναι κακό, αλλά το θεωρώ κι αυτό αρκετά ακριβό. Αντίθετα, προσπάθησε να βρείς οικονομικά χόστελ ή ξενώνες (hostels/guesthouses). Βάση εμπειρίας, κάθε χόστελ είναι διαφορετικό, με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Στα χόστελ θα γνωρίσεις τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους, που συνήθως θα είναι επίσης ταξιδιώτες, αλλά ακόμα και το προσωπικό τους θα σου κάνει εντύπωση. Θα βρείς επίσης πολλές πληροφορίες για το μέρος που βρίσκεσαι, μέρη για να επισκεφτείς, καθώς και για άλλα μέρη τριγύρω που έχουν επισκεφτεί άλλοι. Τα χόστελ είναι πολύ γαμάτα και μπορούν να συμβούν τα πάντα! Να είστε όμως προετοιμασμένοι, να κοιμηθείτε σε δωμάτιο με οχτώ κρεβάτια, με κάλτσες που μυρίζουν και άλλους να ροχαλίζουν…

15220002

Ας δούμε τώρα, πως μπορείς να μείνεις δωρεάν σε ένα μέρος. Ο καλύτερος τρόπος για να μείνεις με ντόπιους, να γνωρίσεις την κουλτούρα τους, να πας σε μέρη που δεν θα τα έβρισκες σαν τουρίστας και να μην πληρώσεις τίποτα είναι το couchsurfing.com. Για όσους δε γνωρίζουν, το couchsurfing είναι μία ιστοσελίδα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσφέρουν δωρεάν διαμονή σε άλλους, στο σπίτι τους. Πρέπει να δημιουργήσεις ένα προφίλ και μετά μπορείς να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς δωρεάν. Καθώς φιλοξενείς ή φιλοξενείσαι, δίνεις και παίρνεις συστάσεις από άλλους. Όσο περισσότερες θετικές συστάσεις έχει το προφίλ σου, τόσο πιθανότερο έιναι να σε φιλοξενήσει κάποιος στο σπίτι του. Έχε στο νου σου όμως, ότι δεν μένεις σε ξενοδοχείο, που μπορείς να φεύγεις και να έρχεσαι ότι ώρα θέλεις. Προσπάθησε να είσαι ευγενικός, να σέβεσαι, πλύνε μερικά πιάτα, μίλησε για τις εμπειρίες σου, γέλασε, μαγείρεψε κάτι ελληνικό στον σπιτονοικοκύρη σου, δεν φαντάζεσαι το πόσο θα το εκτιμήσει! Γι’αυτό και σε φιλοξενεί άλλωστε. Αν είσαι ένας σωστός φιλοξενούμενος, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα επιβραβευτείς γι’αυτό, καθώς οι ντόπιοι που θα γνωρίσεις θα φροντίσουν να κάνουν τη διαμονή σου στον τόπο τους, μια αξέχαστη εμπειρία! Θα μάθεις την κουλτούρα τους από πρώτο χέρι, θα δείς μέρη που δεν θα τα έβλεπες διαφορετικά και θα κάνεις φίλίες που θα κρατήσουν στο χρόνο. Το couchsurfing είναι δωρεάν, ασφαλές και σούπερ-καταπληκτικό  😀  

why-couchsurfing-is-free-is-a-myth-01-1024x769

Αν τώρα θέλεις να μείνεις σε ένα μέρος για μεγαλύτερο διάστημα, κυρίως έξω από μεγάλα αστικά κέντρα, τότε μπορείς να χρησιμοποιείς τα workaway.info, helpx.net και wwoof.net. Μέσα από αυτές τις πλατφόρμες μπορείς να μείνεις σε οικοκοινότητες, οργανικά πρότζεκτ και αγροτόσπιτα δωρεάν, με αντάλλαγμα λίγη δουλειά στα χωράφια ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται στην κάθε περίπτωση.

Αν θέλεις να μείνεις για αρκετό καιρό σε μεγάλες πόλεις, μπορείς να δουλέψεις εθελοντικά σε κάποιο χόστελ, με αντάλλαγμα δωρεάν διαμονή και φάγητο για όσο μείνεις εκεί. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πληρωθείς, αλλά δεν θα έχεις και έξοδα από την άλλη. Θα δουλεύεις τρείς με πέντε περίπου μέρες την εβδομάδα, από τέσσερις έως έξι ώρες τη μέρα. Είναι διαφορετικό από την «κανονική δουλειά» και την κάνεις σίγουρα πιο ευχάριστα!

15110017

Ο τελευταίος τρόπος για δωρεάν διαμονή, είναι το ξενοδοχείο των εκατομμυρίων αστεριών! Αυτό είναι το κάμπινγκ φυσικά. Θα χρειαστείς μία σκηνή ή απλά έναν υπνόσακο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στην περίπτωσή μου, πάντα έχω μαζί μία σκηνή, έναν υπνόσακο και ένα στρωματάκι (yoga mat) για να κοιμάμαι. Η σκηνή σου θα είναι το τελευταίο σου καταφύγιο, αν δεν μπορείς να βρείς κάπου αλλού να κοιμηθείς ή αν θέλεις απλά να απολαύσεις τον ύπνο στη φύση. Το πιο σημαντικό όταν κατασκηνώνεις, είναι το μέρος που θα στήσεις τη σκηνή σου. Πρέπει να το επιλέξεις προσεκτίκα, σχετικά με τα δεδομένα που έχεις τριγύρω σου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν αυτή σου την απόφαση, ανάλογα με την εμπειρία σου. Αν δεν έχεις καθόλου εμπειρία, μπορείς απλά να ρωτήσεις τους ντόπιους πριν στήσεις τη σκηνή σου.

18130003

Αυτά λοιπόν και για τη διαμονή σου  😉

Το τελευταίο μεγάλο έξοδο, είναι το φαγητό σου. Αν επιλέξεις να τρως σε ακριβά εστιατόρια, τότε σίγουρα θα αποκτήσεις μία τρύπα στο πορτοφόλι σου. Ξανά, ψάξε να βρείς που τρώνε οι ντόπιοι. Αν δείς ένα μέρος γεμάτο με ντόπιους, αυτό σημαίνει τρία πράγματα. Πρώτα απ’όλα είναι φτηνό, δεύτερον είναι ασφαλές και τρίτον είναι καλό. Τι περιμένεις, πήγαινε!

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος όμως, είναι να αγοράζεις από τα τοπικά σούπερ-μάρκετ ή αγορές και να μαγειρεύεις το δικό σου φαγητό. Είναι ότι φθηνότερο υπάρχει και είναι υγιεινό, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα βρίσκεσαι. Μπορείς να έχεις μαζί σου ένα γκαζάκι για να μαγειρεύεις οπουδήποτε ή να φτιάξεις ένα σαν κι αυτό στο βίντεο. 

Επίσης είναι πιθανό να τρως καθημερινά δωρεάν, αλλά κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο. Που σημαίνει ότι θα μείνεις νηστικός… Ο τρόπος που μπορείς να το κάνεις, είναι να πηγαίνεις σε οποιοδήποτε εστιατόριο και να ζητάς να σου δώσουν είτε ένα δωρεάν γεύμα ή τα αποφάγια των πελατών. Γνώρισα δύο τύπους στο δρόμο που το έκαναν αυτό.

IMG_20150606_190830

Ξεκίνησαν από την Ισπανία ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ και πάνε στην Ινδία, ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ… Περπατάνε κάθε μέρα τριάντα χιλιόμετρα, με τα βαρυφορτωμένα σακίδια τους στην πλάτη. Αυτό θα πεί πείσμα και επιμονή στο σκοπό σου!

Τέλος, μπορείς να κάνεις dumpster diving. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πηγαίνεις έξω από σούπερ μάρκετ και κυριολεκτικά να βουτάς μέσα στους κάδους με τα σκουπίδια, για να βρείς τρόφιμα. Δείτε στο βίντεο πως μπορείτε να το κάνετε.

Το τελαυταίο δεν το έχω κάνει ποτέ, δεν σκοπεύω να το κάνω και δεν το προτείνω σε κανέναν. Ο λόγος είναι ότι το θεωρώ ανθυγειινό και γιατί θέλω να επιλέγω το φαγητό που θα φάω. Υπάρχει όμως πολύς κόσμος εκεί έξω που το κάνει, οπότε απλά λέω ότι υπάρχει σαν επιλογή. 

Αυτά ήτανε λοιπόν! Πάνω-κάτω, αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις. Όλές αυτές οι συμβουλές και οι τεχνικές, είναι πολύ γενικές και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούνται σαν τη Βίβλο… Είναι απλά ένας οδηγός για να σε βοηθήσει και να πάρεις ιδέες. Όσο προχωράς και τα εφαρμόζεις, θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις καλύτερα πως να τα ξεχωρίζεις και πως να αντιδράς σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση ή το πως να συνδιάζεις όλες αυτές τις τεχνικές προς όφελός σου! Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα… Ένα καινούριο μάθημα σε περιμένει κάθε μέρα.

Έχεις μπροστά σου ένα λεπτομερή οδηγό, για το πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή απλά πολύ φτηνά! Τώρα δεν έχεις καμία δικαιολογια για να μην ξεκινήσεις το επικό ταξίδι που έχεις στο μυαλό σου  😀  

Πριν κλείσω, πρέπει να σου πω ότι πολλές φορές δεν θα είναι καθόλου εύκολο και άνετο. Να περιμένεις ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να τα πραγματοποιήσεις αυτά τα πράγματα. Είναι δύσκολο να βρεις couchsurfing σε διάφορα μέρη ή να βρείς ένα μέρος να στήσεις τη σκηνή σου ή θα πρέπει να περιμένεις για δύο ώρες κάνοντας οτοστόπ, μέχρι να σε πάρει κάποιος ή ότι θα χρειάζεται να κάνεις παζάρια για την τιμή του φαγητού σου. ΝΑΙ, όλα αυτά θα συμβούν ΣΙΓΟΥΡΑ, καθώς και πολλά περισσότερα απίστευτα πράγματα… Όταν θα είσαι μέσα σε αυτές τις καταστάσεις θα αισθανθείς άβολα, θα ξενερώσεις και θα νευριάσεις. Όταν όμως βγείς, θα έχεις γίνει σοφότερος και ένας καλύτερος άνθρωπος. Δεν είναι απλά φθηνότερο, είναι μία ευκαιρία να δοκιμάσεις τα όριά σου, να τα ξεπεράσεις και να ανοίξεις το μυαλό σου σε όλες τις ατελείωτες πιθανότητες, που θα σε μεταμορφώσουν στην καλύτερη έκδοση του εαυτού σου!

Τώρα βγές εκεί έξω και χόρεψε  😛  

 

Συνεχίζεται…